Sonunda Yaptım! :)
Kıyıköy'e gittiğimiz günden beri aklımdan çıkaramadığım helva! :)
Uzun zamandır yapmayı çok istiyordum bir türlü vakit bulup yapamamıştım ve sonunda yaptım :)
Kıyıköy'e gittiğimizde de bu helvayı nasıl ballandıra ballandıra anlattığımı okuyanlar bilir :) Okumadıysanız buyrun burdan okuyabilirsiniz :)
Hani bazı lezzetler vardır, sadece sevmek yetmez, bayılırsınız, hayran kalırsınız, günlerce çıkmaz aklınızdan :) yerken gözlerinizi kapatırsınız :) Heh işte! Bu da öyle bir tatlı :)
Biz Kıyıköy'de balığın üzerine yemiştik ve o şekilde de nefis oluyor.. Balık yaptığınız akşam mutlaka bu helvayı da yapın derim ;)
O zaman restaurant sahiplerinden çok istemiştim ama vermemişlerdi tarifini :( Ama ben yenilir miyim? Peşini bırakır mıyım? Tabiki hayır! :)
Orada yediğim kadarıyla içindekileri tahmin etmek çok çok zorda değil aslında. Yanlız onlar içine havuç rendelemişlerdi ama ben koymadım. Onun yerine portakal kabuğu rendeledim, mis gibi oldu :)
Tarifi çok kolay ve çok pratik, sadece biraz kola kuvvet istiyor ;)
Malzemeler:
- 2 çay bardağı süt
- 1 tatlı kaşığı tereyağ
- 200 gr. sade tahin helvası (ben Koska'nın helvasını kullandım)
- 1 portakal kabuğu rendesi
Yapılışı:
- Süt, tereyağ ve portakal kabuğu rendesini derin bir kaba alıp karıştırıyoruz.
- Tahin helvasını ekleyip çatalla helvayı iyice ezip diğer malzemelerle özleştirerek karıştırıyoruz.
- Karışımı kaselere döküp, önceden ayarlanmış 200 derecelik fırında 15 dakika pişiriyoruz.
İsterseniz içine ceviz de ekleyebilirsiniz. Ben bir daha ki sefere düşünüyorum :)
Bu da üzeri daha fazla kızarmış sevenlere :)
Not 1 : Tahin helvasını muhakkak çok iyi ezmeniz gerekiyor. Hiçbir pütür veya top kalmaması gerekiyor.
Not 2 : Güveç kabınız yok ise ısıya dayanıklı cam kaseye de koyabilirsiniz. Kaseyi yarıya kadar doldurun çünkü pişerken kabarıyor. Tamamen doldurursanız taşıp tepsinizi veya fırınınızı batırabilir :)
Afiyet olsun..
Çok sevgiler.
öyle güzell anlattın ki en kısa zamand deneyeceğim canım ellerine sğlık :)
YanıtlaSilCanım eminim sende çok seviceksin dene derim ;)
SilDidemcim şu taynm çıksın evime kavuşayım senn tariflerinin hepsini denicem valla
YanıtlaSilİnşallah canım benim, sonuçları bekliyorum o zaman ;)
Sileminim çok güzel olmuştur Didemcim bencede balıktan sonra gidecek en güzel tatlı:)
YanıtlaSilKesinlikle canım, balık sonrası şiddetle tavsiye ediyorum :)
SilSüpersin canım çok merak etmiştim bu helvayı tarifini de yazmışsın :) bir kaç güne deneyeceğim inşallah sana dönüş yaparım :) Dediğin gibi havuç yerine portakal kabuğu daha çok yakışmıştır mis gibi...
YanıtlaSilCanım denedikten sonra sonucu bekliyorum öyleyse :)
SilPortakal çok daha iyi oldu hem mis gibi koku verdi helvaya :)
Canım ben birkaç güne dedim ama öyle güzel görünüyordu ki dayanamadım helva aldırdım ve yaptım hemen :)
SilHarika oldu! Hemen tadına bakmak istediğimden ceviz koymayı unutmuşum :) Bayıldım kesinlikle evimde yapacağım tatlılardan birisi olacak özellikle dediğin gibi balıktan sonra en yakışacak tatlı.
Yalnız sütlü karışıma helvayı atmaktansa helvayı bir kapta ezip sütlü karışımı yavaş yavaş karıştırarak ekleyince daha kolay hazırlanır gibi geldi, tabi yaptıktan sonra fark ettim 10 15 dk kadar uğraştırdı o topaklanmaları açmak :) Ama sonuç kesinlikle değdi her şeyi tam ölçüde oldu Didem'cim tarif için teşekkürler :)
Damla'cım çok sevindim.. Afiyet, şifa olsun :)
SilCanım bende topaklanma olmasın diye sütün içinde ezdim ama dediğin gibi sürüyor bir 10-15 dk. Ne yapalım kola kuvvet :)
Bu lezzet için de değer sanırım :)
Cevizi bende artık bir daha ki sefere koyacağım :)
Çok teşekkür ederim canım. Gerçekten bu tat için değer sıcak sıcak tadına bakmak için fotoğraf da çekemedim :) telefonla çektim güzel çıkmadı. Bir daha ki sefere güzelce fotoğraflarım Didem'cim :)
SilBende fotoğraf çekerken yemek için sabırsızlanıyordum :)
Silİnşallah cevizlide çekersin canım ;)
canım arkkadaşım yaptıysa kesin çok güzel olmuştur...
YanıtlaSilcanım cumartesi günü fatih külliyede ödül ve tanışma var...
gelmek istersen ahudeme mail atabilisin...
çok öpüyorum.......
Canım çok teşekkür ederim..
SilCumartesi günü malesef yokum tatlım :( Seni tekrar çok çok tebrik ediyorum :)
Didem'cim şimdi sen anlatırken de benim canım öyle çekti:)hiç aklımda yokken aklıma giriveren bir tatlı oldu bu helva. Balık yaptığım bir gün bundan da yapacağım. Hatta balığı beklemeyebilirim de :)
YanıtlaSilİyisi mi siz bu haftasonu balık yapın öyleyse :)
SilGerçekten nefis bir tat..
Çok sevgiler.
ayy dinleye dinleye bi hal olduğumuz hatta gidip yemeğe kalktığımm helvaa ellerine sağlık canım
YanıtlaSilKübra şekerim yorumu Ali'den yapmışsın haberin olsun ;)
SilTatlıyı mutlaka dene canım o zaman Didem az bile anlatmış diyebilirsin ;))
üfff o neee.
YanıtlaSiloh my god.
:)
Hakkaten öyle ;)
SilDidemim helal olsun sana tarifi vermeyenler utansın.Süper görünüyor kesin deneyeceğim sunumu da süper ellerine sağlık canım.
YanıtlaSilCanım çok teşekkür ederim..
SilÇok sevgiler.
ben de çok severim bu helvayı.ama ceviz koymadığın isabet olmuş çünkü ben bir kez cevizli yaptım ve çok ağır geldi.sonra hep cevizsiz yaptım dolayısıyla:)
YanıtlaSilHadi yaa ben cevizli olan herşeyi çok sevdiğimden sanırım hemen buna da katayım fikri geldi tabi :)
SilHımm sade daha hafif olabilir evet :)
Çok teşekkür ederim..
balıktan sonra en çok yenen tatlıdır,tatlıyla arası olmayan ben ancak ucundan yiyebiliyorum ama yine de severim.eline sağlık canım..
YanıtlaSilEvet canım kesinlikle katılıyorum, balığın üstüne nefis oluyor :)
SilTeşekkür ederim..
tatlı yememek için kendime söz verdiğim şugünlerde böyle güzel bir tatlı görmek..ahhh.. Çok severim helvayı, ki fırından çıkmış.. Ellerinize sağlık..
YanıtlaSilTatlı yememek sanırım benim hiç yapamayacağım bir şey, çok seviyorum çünkü :)
SilBu helvayı balık yaptığınız bir gün mutlaka deneyin derim, süper oluyor..
Çok teşekkür ederim.
ellerine sağlık canım
YanıtlaSilTeşekkür ederim..
SilEllerinize sağlık güzel olmuş eşim bayılır buna
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim :)
SilHarika gözüküyor, ellerine saglık canım. Daha önce buna benzer bir tatlı yemiştim cok fenaaa cok :)))))
YanıtlaSilÖptük seni güzel insan, Ateş böcüğümle :)))
Bende yedikten sonra herkese tavsiye eder oldum :)
SilCanım çok teşekkür ederim, sizsiniz güzellik :) Bende çok öpüyorum sizi :)
maşallah :)
YanıtlaSilyeni gençler pek mutfağı sevmiyor deseler de sen onlardan değilsin belli Didemcim :)
o kadar güzel görünüyor ki canım çekti resmen..
Bende tam tersi sanırım, hiç mutfaktan çıkmıyorum desem yeridir :)
SilÇokta genç sayılmam ama öyle görünüyor sanırım :)
Çok sevgiler.
Balığn üzerine helva olmazsa olmaz..:))
YanıtlaSilBende çok severim hemde çok..:))
Ellerine sağlık canım..
Kesinlikle katılıyorum canım :)
SilNefis oluyor bu helva balığın üzerine :)
Çok teşekkür ederim..
merhaba canım siteni yeni keşfettim. aldım tarifini bugünde balık yapmıştık keşke önceden bilseydim yapardım artık bir daha ki sefere kesin yapıcam. sana birşey sormak istiyorum birde sıcak helvanın arasında dondurmalı oluyo onunda tarifini verirmisin bir ara
YanıtlaSilGizem'cim merhaba,
SilÖncelikle güzel yorumun için çok teşekkür ederim :)
İçinde dondurma olan helva sıcak irmik helvası Gizem'cim, bu tahinli sıcak helva. Sıcak irmik helvasının ortasını çukurtaltırdıktan sonra içine bir top dondurma yerleştir ve üzerini yine irmik helvasıyla kapatırsan sanırım istediğin dondurmalı helvaya ulaşmış olacaksın ;)
Çok sevgiler.