16 Eylül 2012

Patlıcan Oturtma





 
 
 
Ne güzel bir sebzedir patlıcan.. Kızartması, karnıyarığı, dolaması, közlenmişi.. Her türlüsünü çok severim.

Haftada bir mutlaka patlıcan yeriz biz :) Hemen hemen her yemeğe çok yakıştığını düşünüyorum. Kimine göre çok yağlı bir sebze belki doğru ama onu da halletmenin yolları yok değil :)

Mesela kızartmasını yapıyorsanız ya da yemeği fırına, ocağa koymadan önce kızartmışsanız (ki genellikle patlıcanlı yemeklerin büyük bir kısmında önce patlıcanlar kızartılır) mutlaka kalın havlu peçeteler koyun ve hemen ardından yine havlu peçeteyle elinizde patlıcanları çok hafif sıkarak yağı iyice alın. Ben hep yaparım ve bu şekilde patlıcanlar gerçekten masumlaşıyor :)

Gelelim yemeğimize :) Pratik, kolaycacık bir yemek :) bence :)

Tadı da lezzeti de çok güzel oluyor, denemenizi tavsiye ederim.


Malzemeler : (2 kişilik)

  • 2 adet patlıcan
  • 200 gr. kıyma
  • 1 det domates
  • 2 adet çarliston biber
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Kekik
  • Karabiber
  • Tuz

Sosu İçin :

  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 2 diş sarımsak
  • 1,5 su bardağı su

Yapılışı :

 

  • Patlıcanları halka halka doğrayın. Su dolu bir kabın için yerleştirin. Yarım saat bekletin.

  • Bir tavaya 1 yemek kaşığı sıvı yağ ile kıymayı koyun. İçine minik minik doğranmış soğanı ekleyin ve 2-3 dk kavurun. Ardından içine halka doğradığınız domatesleri ve uzun uzun doğradığınız çarliston biberleri ekleyin ve bir kez karıştırın. Son olarak kekik, karabiber ve tuzu ekleyip bir kez daha karıştırıp altını kapatın.

  • Yarım saat suda beklettiğiniz patlıcanları süzün ve kağıt havlu ile hafif bastırarak kurutun. Kızgın yağda patlıcanları kızartın. Yağdan aldığınız patlıcanları aynı şekilde kağıt havlu ile hafif bastırıp yağını alın.

  • Sosu için bir kaba 1 yemek kaşığı domates ve 1 yemek kaşığı salça koyun. İçine 2 diş sarımsak rendeleyerek 1,5 su bardağı suyu ekleyip iyice karıştırın.

  • Patlıcanları ve kavurduğunuz kıymayı bir borcama dökün ve üzerine sosu gezdirerek ilave edin.

  • Önceden ayarlanmış 150 derece fırında yarım saat pişirin.


          Afiyet olsun.

        
         Sevgiler :)

 

13 yorum:

  1. kardeşim bende patlıcanın her halini severim en çok da kuru patlıcan dolmasını (biliyorsun) ve patlıcan oturtmayı :)
    Senin ki de harika görünüyor,ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bak kuru patlıcan dolmasını atlamışım bende çok severim kardeşim hele ki senin ki süper oluyor :)
      Aslında patlıcanla yapılan o kadar çok yemek var ki ben bir kaçını yazdım ama hepsini çok seviyorum :)
      Sağol canım öpüyorum :)

      Sil
  2. ellerinize sağlık bende yaparım cokda severim bloğunuz cok güzel banada beklerim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar hoşgeldiniz bloguma :)
      Güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim.
      Blogunuzda takipçi oldum bile :)
      Sevgiler.

      Sil
  3. ellerine sağlık canım...
    sen yaptıysan kesin güzel olmuştur :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim canım benim :)

      Sil
  4. oooo patlıcan deyince gözüm açılıyor ellerine sağlık canımm eminim süper olmuştur istiyorum

    YanıtlaSil
  5. Sağol canım bir gün de beraber yapıp yeriz :)

    YanıtlaSil
  6. ellerine sağlık tatlım
    ben seni elvin levinlere benzetiyorum
    gerçekten çok benziyorsun söylemeden edemicem
    sevgiler ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim :)
      Hıımm Elvin levinler güzel kız ama ben ondan büyük olduğuma göre o bana benzemiş ;))
      Sevgiler =)

      Sil
    2. sen ünlü olmadığına göre
      sen ona benziyorsun bence

      Sil
  7. boşuna cennet mmeyvesi demiyorlar patlıcan için
    çok severim
    ellerine sağlık
    hayırlı geceler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sevdim bu tanımı, cennet meyvesi :)
      çok teşekkür ederim.
      hayırlı günler sizede..

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...