11 Aralık 2012

Kuru Patlıcan Dolması






Geçtiğimiz hafta çok yoğun geçti benim için.. Haftasonunu da yatak döşek yatarak geçirdim :(
Soğuk almışım, öyle bir halsizlik vardı ki üzerimde, kafamı yastıktan bile kaldıramadım.. Bir de burun tıkanıklığı tabi :( Ihlamurun yanı sıra yeşil çayın içine bir iki damla limon sıkıp, bir çay kaşığıda bal atıp kaç fincan tükettim bilemiyorum :) Ama inanılmaz iyi geldi, mutlaka herkese tavsiye ederim.. Yani kimse hasta olmasın tabi :) Normalde de bu şekilde tüketebilirsiniz..
 
Yoğunluk, üzerine hastalık, bunlar yüzündendir ki kaç gündür çıkmıyor sesim :) Kaçırdığım, okuyamadım, bütün yazıları, tarifleri bugün okuyacağım inşallah :)
 
Kuru patlıcanı o kadar çok seviyorum ki bir oturuşta bir tencere yiyebilirim :)
Zaten hep söylemişimdir patlıcan nasıl bir sebzedir Allah'ım.. :) Onunla yapılan her ama herşeyi bayıla bayıla yiyebilirim :)
 
Ben kuru patlıcan konusunda çok şanslıyım alsında..
Eşim Diyarbakır'lı olduğundan bana patlıcanlar oradan gelir :) Hatta yöreye ait bir çok şey :)
Doğal, taze, mis gibi :) Kayınvalidem de çok yapar kuru patlıcan dolmasını.. Bende tabi
evlendikten sonra başladım yapmaya :)
Kimilerine göre uğraşlı veya zor gibi görünse de aslında hiç öyle değil. Yaptıkça eliniz alışıyor :)
 
 
 

Malzemeler:

 
  • 20 adet kuru patlıcan
  • 1,5 su bardağı pirinç
  • 1 çay bardağı bulgur
  • 2 yemek kaşığı zeytin yağ
  • 2 adet orta boy soğan
  • 2 çay kaşığı sumak
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • Nane, karabiber, kırmızı pulbiber, tuz
 
 
 
 

Yapılışı:

  • Öncelikle kuru patlıcanları yumuşamaları için, büyük bir tencerede yarım saat kaynatalım.
  • Patlıcanlar kaynarken soğanları minik minik doğrayıp bir tencerede zeytin yağını ekleyip kavuralım. Soğanlar suyunu salınca domates ve biber salçasını ekleyip kavurmaya devam edelim.
  • Soğanların üzerine pirinç ve bulguru da ekleyip kavurmaya devam ederken 1,5 su bardağı su ekliyoruz. Ardından nane, pulbiber, karabiber ve tuz ekleyip karıştırıyoruz. Suyunu çekince altını kapatıyoruz.
  • Ayrı bir tencereye 2 su bardağı ılık su koyup 2 çay kaşığı sumak ekleyip kaynatıyoruz.
  • Sumak koyduğumuz kaynayan suyun altını kapatıp süzüyoruz.
  • Kuru patlıcanları pirinçli-bulgurlu harç ile dolduruyoruz. Doldururken patlıcanın altından hafifçe mutlaka tutun. Yoksa altı delik olduğundan çıkacaktır.
  • Doldurduğumuz patlıcanları tencereye hiç boşluk kalmayacak, sıkı bir şekilde diziyoruz.
  • Üzerine sumağı kaynatıp südüğümüz suyu ekliyoruz. Patlıcanların tam üzerine çıkacak kadar olması gerekiyor. Az geldiyse ilave sıcak su ekleyebilirsiniz.
  • Tencerenin kapağını kapatıp suyu bitinceye kadar pişriyoruz.



Afiyet olsun :)
 
 

Not:

Sumak patlıcanlara hafif bir ekşilik ve çok güzel bir lezzet verir. Ve sumak bana yine Diyarbakır'dan geliyor :) Ama siz aktarlarda da bulabilirsiniz.
 
 
Herkese güzel, keyfili haftalar..
 
 
Sevgiler.
 

 

32 yorum:

  1. çok geçmiş olsun canım...
    Allah şifa versin...

    kuru patlıcan dolmasını severim...
    ben aktardan alıyorum, ipe askılı şekilde :))
    tadı çok güzel oluyor...
    eminim çok güzel olmuştur...
    ellerine sağlık canım...

    evet şanslısın eşinin tarafından geliyor malzemeler hemde bildiğinyerden tertemiz miiis gibi gözün kapalı kullanabilirsin canım...

    afiyet olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım çok teşekkür ederim iyileştim çok şükür..
      Dikkat etmek lazım havalar çok soğudu..
      Evet aktarlarda mutlaka bulunuyor kuru patlıcan, merak etme bana da ipe asılı şekilde geliyor :))
      Öpüyorum canım..

      Sil
  2. Evde sumak bol miktarda var amaaaa kuru patlıcan yokk olsun haftasonu alayım aktardan bende bi yapayım bikaç kez methettiğine göre var bi hikmet bu dolmalarda zaten sumağa hastayım benn ekşi ekşii ağzım sulandı bak şimdi :)ellerine sağlık Didemmm :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sumak gerçekten hafif ekşili, harika bir tat veriyor..
      Ben çok severim kuru patlıcan dolmasını o yüzden hep söylerim :)
      Aktarlardan bulabilirsin.
      Şimdiden afiyet olsun :)

      Sil
  3. didemcim ellerine sağlık canım bayılırım kuru patlıcana

    YanıtlaSil
  4. sumakla nefis olmuştuur çok severim kuru dolmayı ellerine sağlık arkadaşım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, sumak süper bir şey gerçekten :)
      Çok teşekkür ederim..

      Sil
  5. Çok çok geçmiş olsun canım.
    Bir daha da yaklaşmasın sana hastalıkklar sana,kimselere..
    Kurutlmuş patlıcan en favori dolma çeşidim benim.
    Bir de kuru biber.
    İkisine de doymak bilmem:)
    Ellerine sağlık Didemcim.
    Şifa olsun inşAllah..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sağol Zeliha'cım geçti çok şükür.. Dikkat etmek lazım havalar çok soğudu..
      Kuru biberi de çok severim, çok güzel olur :)
      Çok teşekkür ederim canım..

      Sil
  6. Canım öncelikle çok geçmiş olsun dediğin gibi limonda olunca çay gerçekten çok iyi geliyor... Patlıcana gelince... her haline bende bayılırım :) Eşimde bende Adanalıyız o yüzden bizde tanıdıklarımızın kuruttuklarından bulabiliyoruz mis gibi, şanslıyız :) Çok severiz bizde. süper olmuş Didem'cim ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım çok sağol iyileştim çok şükür :)
      Siz de bizim gibi şanslılardansınız o zaman :)
      Patlıcanın bende her halini çok seviyorum..
      Çok teşekkürler Damla'cım..

      Sil
  7. canımmm ellerine sağlık muhtiş görünüyor :) Benim de klasikleşmiş yemeğimdir patlıcan :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım çok sağol..
      Sende harika yapıyorsun bilirim :)

      Sil
  8. günaydın geçmişler olsun canım..dolman süper ben de şimdi çok özlediğimi farkettim..Diyarbakır konusuna gelince çok şanslı olduğunu söylememe gerek yok sanırım..Benim de Diyarbakırlı bir can arkadaşım var oraya dönüş yaptı..İstanbulu sevemedi..Buradayken bütün malzemeleri baharata kadar oradan gelirdi..Yemelere doyamazdık..Burnumda tüttü arkadaşım..13 ünde gelecek bol bol hasret gideririz artık..Ben de en kısa zamanda yapayım yoksa tencerenin yarısını alırım bak:))Sevgiler canım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım çok sağol..
      Evet şanslıyız gerçekten :) Diyarbakır'dan gelen baharatlarda harika oluyor, burdakiler gibi hiç değil.. Doğal, taze, mis gibi :)
      Arkadaşınla özlem giderirsin öyleyse :)
      Sana da şimdiden afiyet olsun :)

      Sil
  9. çok geçmiş olsun bayılırım dolmaya ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  10. Oh çok şükürrr
    Bitmeden yetişmişimm :))))

    Ama bide hasta olmasaydın ya :((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Afiyet olsun o zaman :)
      İyileştim sonunda, çok teşekkür ederim..

      Sil
  11. Gecmis olsn.pattlicanlar sifa olsn ins;))ellerine saglik

    YanıtlaSil
  12. Didemim çok geçmiş olsun.Bu kış sıranı salmış ol İnşAlah.Dolmalar nefis görünüyor.Bir tane aldım, kaçıyorum.Öptüm seni canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah sıramı salmışımdır bu kış için :)
      Çok teşekkür ederim, bende öpüyorum..

      Sil
  13. Didemcim,öncelikle çok geçmiş olsun.İnşallah tamamen atlatmışsındır.
    Kuru patlıcan dolması harikaaa görünüyor.
    Hani demişsin ya:Kuru patlıcanı o kadar çok seviyorum ki bir oturuşta bir tencere yiyebilirim :)
    Bende ayniyim,keşke o tabaktakileri uzanıp alabilsem:)Ellerine sağlık canım:)
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, atlattım çok şükür..
      Öyle valla, o kadar seviyorum ki bir tencere yiyebilirim :) Sİz de bendensiziniz o zaman :)
      Çok teşekkür ederim..

      Sil
  14. mmımmm bayılırım,kuru dolmaya,bende şimdi tazesini pişirdim,eline sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim..
      Size de afiyet olsun o zaman :)

      Sil
  15. geçmiş olsun.
    :)
    nefis yemek tabii.
    fotodan belli oluyo herşeyi yerinde tadı kıvamı.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Deep'çim :)
      Çok sevgiler.

      Sil
  16. Hamileliğimde aşerdiğim tek şeydir. :)
    ellerine sağlık takipteym..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili hobihane haşgeldin bloguma :)
      Bende çok seviyorum :) çok teekkür ederim.
      Geleceğim ziyaretinize..
      Sevgiler.

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...