4 Mart 2014

Limonlu Cheesecake




Bir süredir sürekli bende bir cheesecake yapma isteği :) Çok severim kendilerini, çokta yerim ama hep ben yapayım, ev yapımı olsun, katkısız olsun, benim de evimde olsun derken sonunda yaptım :)
Öncelikle limonlu yapmak istedim, sonra frambuazlı, çikolatalı, çilekli daha bir sürü devamı gelecek diye düşünüyorum :)
Limonlu chesesecake ise meğer en zoruymuş :) Zaten huyumdur, hep gider zorları seçerim bilmeden :)
Zor dediğim ise en üstte ki limonlu sos.. Biraz araştırdıktan ve bir kaç denemeden sonra en iyi sonuca ulaştığımı düşünüyorum yine :)

Yapımı birazcık uğraşlı olsa da bence bu lezzet için değer :)  Bir de birazcık fazladan bulaşık çıkıyor olabilir :) Sonra ben görmedim, okumadım demeyin! :) Bu kadar uzun yazmam sizi korkutmasın o benim detaycılığımdan kaynaklanıyor :)
Son olarak :) kendilerinin buz dolabında 5-6 saat beklemesi gerektiği için bir gece önceden yapmanızı öneririm. Ya da akşam gelecek misafirinizi için yapacaksanız sabahtan da yapabilirsiniz..

Cheesecake yapımının en önemli püf noktası bütün malzemelerin kesinlikle oda sıcaklığında olmasıdır unutmayın.
Verdiğim ölçüler 22cm'lik çember kalıp içindir. Kalıbın kelepçeli ya da normal olması farketmez. Eğer kalıbınız daha büyükse ölçüyü arttırarak yapmalısınız.

Geçiyorum tarifime..


Cheesecake'in Tabanı İçin Malzemeler:

  • 125 gr. tereyağ
  • 2 paket Burçak bisküvi

İç Kreması İçin Malzemeler:

  • 2 paket krem peynir
  • 3 adet yumurta
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 1 adet limon kabuğu rendesi
  • 1 adet limonun suyu
  • 1 çay bardağı krema


Limonlu Sosu İçin Malzemeler:

  • Yarım limonun suyu
  • 3 adet yumurtanın sarısı
  • 1 çay bardağı şeker
  • 2 yemek kaşığı tereyeğ (tepeleme)
  • 3 yemek kaşığı krema
  • 1 paket vanilya


  • Limonlu Cheesecake'in Yapılışı:




  • Öncelikle tabanını hazırlıyoruz ve fırını 170 dereceye ayarlıyoruz. Tabanını hazırlamak için bisküvileri tereyağ ile birlikte toz haline gelene kadar rondodan geçiriyoruz. Ardından altına yağlı kağıt serip kenarlarını yine yağlı kağıt ile sıkıştırdığımız çember kalıbın içine rondonun içindeki tüm karışımı döküp elimizle bastırıyoruz. Bu şekilde fırında 10 dakika pişiriyoruz ve tabanımız hazır.


  • Kremasını hazırlamak için derin bir kaba bütün krem peynirleri koyuyoruz ve çatalla iyice eziyoruz. Üzerine tüm şekeri döküyoruz ve peynir ile şekeri pürüzsüz hale gelene de mikserle çırpıyoruz. Ardından krema, limon suyu ve limon kabuğu rendesini de ekleyerek çırpmaya devam ediyoruz. Son olarak mikserin hızını düşürüp yumurtaları teker teker ekleyerek çırpıyoruz. Hazırladığımız iç kremayı bisküvili taban üzerine döküp 175 derecede 45 dakika pişiriyoruz.


  • Karışım fırında pişerken en üst kısma süreceğimiz sosu hazırlayabiliriz. Bunun için öncelikle orta boy bir sos tavasına yumurta sarıları ve şekeri koyup tahta kaşık ile karıştırıyoruz. Ardından en küçük ocağınızın en kısık ateşine alıyoruz tavayı. Karıştırarak azar azar yarım limon suyunu ekliyoruz ve karışım koyulaşana dek karıştırıyoruz. Koyulaştıktan sonra tereyağ ve kremayı ekleyip tekrar koyulaşana kadar karıştırmaya devam ediyoruz. en son vanilyayı da ekledikten sonra ocağı kapatıyoruz ve biraz daha karıştırıp bırakıyoruz.

  • Fırından çıkan kremalı taban tamamen soğuduktan sonra kalıptan çıkarıyoruz ve yine soğumuş olan limonlu sosu üzerine döküp spatula yardımı ile üzerine güzelce yayıyoruz. Ardından hemen buz dolabına kaldırıyoruz. 5 - 6 saat dolapta dinlendiriyoruz.

Afiyet Olsun!

Not: Kremalı tabanla limonlu sosu birleştirmek için ikisininde tamamen soğumuş olması gerekiyor. Yani ikisi de piştikten sonra 2 saaat mutlaka beklemeniz gerekiyor. Buz dolabında bekleme süresi uzun olduğundan bir gece önceden yapabilirsiniz. Limonlu sosun en önemli püf noktası da sürekli karıştırmak ve limonun miktarıdır. Sosa koyacağınız limon suyu yarım limonu geçmemeli. Aksi taktirde metalimsi çok kötü bir tat elde edersiniz. Sebebi de yumurta ile karışmasıdır. Yani yarım limonun suyu kafidir :)


Çok sevgiler :)
Instagram -- didemmozkan

10 yorum:

  1. canım bende çok yapıyorum zahmetli ama
    sonuç mükemmel
    ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol canım, senin de ellerine sağlık öyleyse :)

      Sil
  2. Ellerine sağlık canım,nefis bir cheesecake olmuş...

    YanıtlaSil
  3. Bende hep evde yapmak istiyorum ama bir türlü kısmet olmadı. Tarif çok güzelmiş, ilk fırsatta deneyeceğim. Elinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende uzun zaman sonunda yapabildim :)
      Umarım seversiniz, teşekkürler..
      Çok sevgiler.

      Sil
  4. Çok güzel bir görüntüsü var canım eline sağlık.. Ama ben cheesecake hiç sevmediğimden hiç yapma isteğim olmadı, dışarda bile hiç yemem o derece yani :))
    Öptüm çok!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaaa kuzum bunca yıllık arkadaşımsın cheesecake sevmediğini bilmiyordum bak :)
      Benim sevmediğim tatlı yok sanırım :) :) Bir de ev yapımı olursa mis mis ;)
      Sağol canım benim, bende öperim çok :)

      Sil
  5. bayılırımmm,hem de limonlu hayatta hayır demem :) elim sağlık tatlım harika görünüyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ailecek bayılıyoruz kendilerine :) :)
      Sağol canım benim..

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...