19 Nisan 2013

Gül Tatlısı




Uzun zamandır tarif paylaşmamıştım.. Daha doğrusu pasta ve kurabiyelerimden fırsatım olmadı bir türlü :)
Ben her ne kadar bir süre tatlı yapmayacağım, bir süre tatlı yapmayacağım desem de olmuyor, olmuyor :) Bir anda kendimi mutfakta unu, şekeri ve daha bilimum malzemeleri çıkarırken buluyorum :)
Bir süre tatlı yapmayacağım dememin sebebi ise, sık sık tatlı yapıp, hemen hemen her gün tatlı yemek ve bunların bize kilo olarak geri dönmesi :( Evlendiğimden beri (1 ay sonra 1 yıl olacak) tam beş kilo aldım, eyvahlar olsun :( Tabi yoğunluktan dolayı bir süredir spor yapamamam da tuzu biberi oldu :( Gerçi her ne kadar yakınlarım, arkadalarım, eş, dost böyle çok iyi olmuş deseler de :) yok kararlıyım, bundan böyle tatlıya sınır getiriyorum :)

Gül tatlısını ise geçtiğimiz akşam ablama akşam yemeğine gelen kuzenlerimiz için yaptım. Ben sadece bir tanecik yedim, gerçekten :)
Çok hafif ve çok nefis bir tatlı. Özellikle benim gibi çok yoğun şerbetli sevmeyenler için bire bir :)
Tarifi ise yazılarını çok severek takip ettiğim sevgili Hayat Cafe Tarileri blogunun yazarı Meliha'mdan :)
Ben çok küçük bir iki değişiklik dışında aynı şekilde yazıyorum tarifini :)
 
 
 

Malzemeler:

 
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı irmik
  • 125 gr tereyağ
  • Yarım su bardağı yoğurt
  • 1 yumurta
  • 1 paket kabartmaz tozu
  • 1 paket vanilya
  • Aldığı kadar un


  • Şerbeti İçin:


  • 3 su bardağı su
  • 2 buçuk su bardağı şeker
  • 3 yemek kaşığı limon suyu



  • Yapılışı:

    - Öncelikle şerbeti için su ve şekeri kısıka eteşte kaynatıyoruz ve ocaktan almaya yakın limon suyunu sıkıp, bir taşım daha kaynatıp bir kenara alıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz. (Şerbeti soğuk olarak fırından çıkan tatlıya hemen ekleyeceğiz)

    - Hamur için gerekli tüm malzemeleri bir kapta karıştırıyoruz ve azar azar un ilaveside yaparak kıvamında bir hamur yoğuruyoruz.

    - Hamuru merdane yardımı ile 3-4 milim açıyoruz.

    - Açılan hamurdan yuvarlak bir kurabiye kalıbı ile veya çay bardağıyla yuvarlak şekiller çıkarıyoruz.

    - 5 adet yuvarlak hamuru uçları birbirine değecek şekilde yanyana dizip rulo olacak şekilde yuvarlıyoruz ve tam ortasından bıçak yardımı ile kesip ikiye ayırıyoruz.

    - Tüm hamura bu şekilde şekil verip tepsiye dizdikten sonra önceden 180 derece ısınmış fırında kızarana kadar pişiriyoruz.

    - Fırından çıkan tatlıya hemen şerbetini veriyoruz.
     
    Afiyet olsun :)
    Herkese çok sevgiler.

    12 yorum:

    1. CANIMM COK GUZEL BIR TARIF BENDE YAPMISTIM TADIDA GUZEL OLUYOR .
      ELINE SAGLIK BANADA BEKLERIM SEVGILER

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Canım senin de ellerine sağlık o zaman :)
        Çok teşekkür ederim, gelirim tabi;)
        Sevgiler.

        Sil
    2. Ellerine sağlık canım çok güzel görünüyor tatlı konusunda haklısın..Ben de mümkün mertebe misafir gelmeden yapmıyorum ama misafirim de eksik olmuyor ki:))Yoksa benim canımın istediğinden değil:)))Sevgiler,hayırlı cumalar..

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Ah şu tatlı konusunu ne yapacağız hiç bilmiyorum :) Dediğin gibi bizim evde de aynı şekilde, tatlısız da olmuyor :)
        Çok teşekkür ederim canım, çok sevgiler..

        Sil
    3. bende yoğum şerbetli tatlıları yiyemiyorum :(
      hafif ttatlıları severim :)
      ama sen bu hafif oldu dedin...
      denemek lazım :)
      ellerine sağlık canım...

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Canım bu şerbetli bir tatlı ama şerbeti öyle çok yoğun olmadığından çok hafif oluyor :) Rahatlıkla deneyebilirsin :)
        Çok teşekkürler canım..

        Sil
    4. cok severımmmmmmmmmm ama serbetlı tatlının haff olanlarını...elleırne saglıkkkkk dıdemcım

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Bende hafif şerbetli çok seviyorum :) O yüzden gönül rahatlığıyla yapabilirsiniz :)
        Teşekkür ederim, çok sevgiler..

        Sil
    5. Ben bu tatlıyı çok seviyorum.Çok güzel oluyor.Ellerine sağlık canım

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Çok teşekkür ederim, bende çok seviyorum ;)
        Sevgiler.

        Sil
    6. bilmiyodum not aldım anneme yaptırıyim.
      :)

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. O zaman şimdiden afiyet olsun Deep'çiğim ;)

        Sil

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...