Hatırlarsanız daha önce eşim için hazırladığım doğum günü sofrasını yayınlamıştım.
Bugün o akşam için yaptığım Hünkar Beğendi'nin tarifi vermek istiyorum sizlere..
Biz çok beğendik, eti lokum gibi olmuştu, bende çok mutlu olmuştum :)
Çok şık bir sunumu olan bu yemek uğraşlı gibi görünse de aslında çok kolay.
Belki çoğunuz yapmış veya bir yerlerde yemişsinizdir.. Bu da benim tarifim ;)
Malzemeler: (2 kişilik)
- 300 gr. kuşbaşı doğranmış dana eti
- 1 adet soğan
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- Tuz, karabiber
Beğendisi İçin;
- 3 adet orta boy patlıcan
- 2 yemek kaşığı un
- 1,5 su bardağı süt
- Yarım su bardağından biraz fazla rendelenmiş kaşar peyniri
- Tuz, karabiber, sıvı yağ
Yapılışı:
- Öncelikle kuşbaşı doğranmış dana etini 2 yemek kaşığı sıvı yağ koyduğumuz tencereye koyuyoruz. Soğanları yemeklik doğrayıp tencereye ekliyoruz. Tencerenin kapağını kapatıp 20dk pişmeye bırakıyoruz. (Etin kendisi ve soğan da su saldığı için, kendi suyunda pişirdim, eğer etiniz kendi suyunu çektiği halde pişmemiş ise ekstra kaynar su ekleyebilirsiniz. Ben eklemedim. Taze et ise zaten kendi suyunda pişecektir).
- Etler pişmeye yakın, (20dk sonunda) 1 yemek kaşığı domates ve 1 yemek kaşığı biber salçasını ekleyip bir kez karıştırıyoruz. Ardından tuz ve karabiber ekliyoruz ve kapağını kapatıp 10dk sonra tencerenin altını kapatıyoruz. Yani ben toplamda 30dakikada pişirdim etlerimi.
- Beğendisi için patlıcanları közlüyoruz. Ardından kabuklarını temizleyip mink minik doğruyoruz. (Ben kendim közlüyorum, hazırın tadını sevmiyorum).
- Bir tavaya 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ koyup unu ekleyip kavuruyoruz. Un kavrulduktan sonra, közleyip doğradığımız patlıcanları ve sütü ekleyip kavurmaya devam ediyoruz.
- Son olarak randelenmiş kaşar peynirini ekleyip bir kaç dakika daha kavurup tuzunu ekleyip kapatıyoruz.
Servis yaparken önce beğendisini, orta da hafif boşluk kalacak şekilde
koyuyoruz ve üzerine de etini ekliyoruz.
Afiyet olsun :)
Çok sevgiler.